skönhetsvård & vad man ska leta efter med spik sjukdomar

skönhetsvård & vad man ska leta efter med spik sjukdomar

Korrekt grooming kan göra naglar på fingrar och tår glöd. Men vackra finger och tånaglar har så mycket att göra med god hälsa som de gör med bra grooming. De bästa manikyr i världen kommer inte att dölja en nagelsvamp länge. Mer allvarliga systemiska problem är också ofta antyds av den onormalt tillstånd av spikarna. Finger och tå naglar kan berätta mycket om en kropp hälsa, men bara om du vet vad du ska leta efter

systemisk sjukdom

Avvikande spikarna i händer och fötter kan vara indikatorer på mer allvarlig underliggande systemisk sjukdom. Klubbades naglar kan tyda på förekomst av inflammatorisk tarmsjukdom eller vissa typer av lungsjukdomar. Skedformade naglar kan tyda på hypertyreos eller anemi. Gropar i naglarna är en kontrollampa tecken på bindväv. Om du märker något av dessa villkor, få dem att uppmärksamma din vårdgivare för professionell behandling.

svampinfektioner

Mer än 10 procent av den amerikanska vuxna befolkningen har drabbats av en svampinfektion spik infektion. Det finns två grundläggande typer av svampinfektion: dermatofyter, som vanligtvis infektera tånaglar, och jäst, vilket är vanligare på naglarna. Båda typerna av svampinfektion spik infektioner orsaka fula missfärgningar och onormal spik tillväxt. Även om vissa typer av svampar kommer att reagera på over-the-counter aktuella åtgärder, de flesta kräver receptbelagda styrka oral anti-svamp läkemedel.

Professionell behandling

De flesta mindre skador på naglar kommer att läka utan att behöva läkarvård. Men om du märker någon förändring i form av en spik eller missfärgning, kontakta din läkare för en utvärdering. Bucklor eller åsar, smärtsam svullnad runt nageln och vita eller svarta linjer genom nageln som inte är resultatet av en skada är inte heller normalt och bör kontrolleras av läkare eller sjuksköterska.


Relaterade artiklar


hur man tar hand om en split nagelbädden
hur man sluta bita på naglarna
hur man håller skorna luktar gott
hur man rengör en kontaktlins
hur plocka ögonbrynen
hur du gör din egen lyxiga mjölk bad
hur man kan bli av mul lukt
hur man tvättar din rygg lätt
hur man köper billiga skor namn som varumärke för din tonåring
hur man gör skor som inte luktar