om tusenfotingar

om tusenfotingar

Tusenfotingar är , bokstavligen , den ultimata läskiga-crawly . Dessa unika leddjur kan växa upp till en fot i längd , har mer än 300 ben och packa en ond bett . Och medan de kan ge allmänheten rysningar , tusenfotingar är en integrerad del av nästan varje ekosystem

Du behöver : .
Långa strumpor
submlimed svavel ( prova ett apotek ) .
silvertejp.
DEET spray .
löst sittande långärmade tröjor ( försöka köpa gamla mäns dress shirts från en andra-hand-affär ) .

Geografi

tusenfotingar kan hittas nästan överallt i världen, från regnskog till skogsmark och från prärie till öken . Vissa arter har utvecklats för att leva på kusten eller flodbankar , andra har anpassat sig väl till grottor . Och medan den omgivande klimatet kan vara torr som ett ben , tusenfotingar sig kvar i fuktiga microhabitats , såsom löv och stockar, för att överleva.

Identifiering

I tusenfotingar , varje organ sport segment ett benpar (i motsats till tusenfotingar , som har två par per segment) . Antalet varierar från 15 till 173 par ( även om det totala antalet par är alltid udda ) , och benen sträcker sig tillbaka bakom kroppen. En unik egenskap är tusenfotingar " par giftiga klor , som kallas forcipules eller maxillipedes . Dessa klor är faktiskt ändras ben , som ligger strax bakom huvudet , som fungerar som en uppsättning käkar .

Typer

tusentals arter av tusenfotingar kan klassas i fem olika order . Tusenfotingar från Scutigeromorpha är notoriskt snabbt, och är de enda tusenfotingar som fortfarande besitter sammansatta ögon ( som gick förlorade i den andra beställningar som de anpassade till grävande ) . Relativt korta antenner och ben är utmärkande för Lithobiomorpha . Scolopendromorpha är ordningen mest kända för allmänheten , de är stora ( minst 21 kropp segment ) och packa en smärtsam bett . Craterostigmomorpha består av endast två arter , begränsad till Nya Zeeland och Australien . Och Geophilomorpha är blinda , sport spiracles ( öppningar på kroppen som fungerar som en andningsorganen ) på varje ben , och inkluderar mer än tusen skilda arter .

Funktioner

tusenfotingar beror på fuktigt livsmiljöer till stor del därför att deras exoskelett saknar ett vax som täcker , vilket resulterar i konstant vatten förlust . Tusenfotingar är uteslutande rovdjur . Även om de är kända som generalister --- they'll äter nästan allting --- entomologer misstänker att daggmaskar utgör majoriteten av en tusenfoting kost , tillsammans med spindlar . Å andra sidan har den största ordern , Scolopendromorpha , setts äta fladdermöss , fågelspindlar och småfåglar .

Storlek

Den största kända tusenfoting fortfarande existerar är det passande namnet Amazonas jätte tusenfoting , som kan växa upp till 12 inches i längd . En förhistorisk art , men --- det Euphoberia , sedan länge utdöda --- kunde nå längder på mer än en meter . Och medan bett av en mindre tusenfoting kan jämföra med ett bi sting kan bita av en gigantisk tropisk tusenfoting med sina två gigantiska huggtänder vara olidlig . Sådana biter kan visa sig vara särskilt farliga för barn .


Relaterade artiklar


hur man gör en bänk för ditt hem
Hur konvertera en bäddsoffa till en vanlig soffa
Var hittar jag ofärdiga möbler ?
skillnaden mellan en soffa & en soffa
hur du flyttar möbler enkelt med slide glider
hur du tar bort ett bi sting
schäslong definition
hur reparera Wassily stolar
och nackdelar med latex sängar
hur man rengör grosfillex produkter