vilket syfte tjänar fästingar i ekosystemet ?

vilket syfte tjänar fästingar i ekosystemet ?

Fästingar är parasitiska organismer som överlever utanför näring från blodet av en värdorganismen. Även om de flesta människor betraktar dem som skadedjur , fästingar spelar en viktig roll i att hålla balansen i ekosystemet . Så även om de betraktas som en av de otäckaste , mest oattraktiv insekter på jorden , är deras roll i ekosystemet en viktig

Parasiter

Parasiter är organismer som foder och skaffa energi från en värdorganism , oftast till nackdel för den mottagande . Parasiter som fästingar, myggor , inälvsmask och löss är vanligtvis betraktas som värdelösa blodsugande organismer , men parasiter har en viktig roll i ekosystemet .

Indikatorer för ett ekosystem hälsa

Ekologer använder ofta fästingar och andra parasiter som en indikator på ett ekosystem hälsa . Eftersom fästingar förlita sig på en rad olika värddjur ( möss , råttor , rådjur , etc. ) för att trivas och föröka sig , ekologer populationsstudie fästing , distribution och hälsa för att förstå ekologiska trender bättre . Till exempel, om en ekolog finner att kryssa populationer har minskat betydligt i ett visst område för mer än de senaste 10 åren skulle han också räkna med att finna en nedgång i befolkningen eller health av tillgängliga värd arter, som visar en försämrad ekosystem . Däremot när en ekolog finner fästing populationer på uppgång , skulle det tyda på att friskare värdarter finns tillgängliga, tyder på en friskt ekosystem .

Indikatorer för djurhälsa

Precis som fästingar används som en indikator på ekosystemens hälsa , är de också används som en indikator på individuellt djurs hälsa . Fästingar är opportunistiska och äter något värd tillgängliga, men fästingar är snabba att utnyttja sjuka , svaga och gamla djur . När fästingar angripa ett djur i ett försvagat och försvagade tillstånd , de tar energi från värden , att försvaga den ytterligare . I sin tur , när fästingar hemsöka värden skapas en nedåtgående spiral och så småningom leder till döden i den mottagande antingen av fästingar själva eller av andra naturliga rovdjur .

Vektorer

Fästingar fungerar som vektorer , eller tillfälligt värdar för ett antal patogener . Fästingar är ett perfekt transportsätt för mikroskopisk patogener för varje gång en fästing -flöden , vinster det intravenös tillgång till sitt byte . Det mest kända exemplet på fästingar som fungerar som vektorer för patogener är fallet med den amerikanska Deer Tick ( Ixodes scapularis ) och dess samband med spridningen av borrelia . Andra exempel på fästingar som vektorer omfatta västra amerikanska Deer Tick ( Ixodes pacificus ) som sprider Rocky Mountain Spotted Fever och den australiska förlamning fästingen ( Ixodes holocyclus ) , som sprider tick tyfus . Andra sjukdomar som sprids av fästingar inkluderar tularemi , fästingburna återfallsfeber , babesios , ehrlichios och fästingburna meningoencefalit .

livsmedelskedjan

Fästingar också spela en viktig roll i näringskedjan i ett ekosystem . Fästingar och andra små parasiter insekter är en favorit livsmedel av fåglar som ofta kommer att plocka svullna fästingar på en sidogata till kropp värd djur . Fästingar också falla som offer för ett antal rovinsekter som spindlar och parasitsteklar och är ofta smittade med rovgiriga arter av nematod och svamp . Fästingar är en stark och viktig länk i näringskedjan som de vidtar näring från stora värd djur högt i näringskedjan och överför denna energi ner i kedjan mindre organismer .


Relaterade artiklar


hur man färglägga en lädersoffa
vad är det bästa sättet att ta bort hår i ansiktet?
hur du tar bort en fästing
hur man gör en myggmedel lotion
efterverkningarna av svarta änkan spindel biter
hur man deflatera en bäddmadrass Aerobed
hur du flyttar en tvilling madrass på en SUV : s tak
Hur du tar C-vitamin för att behandla djurbett
madrasser skillnader
hur man handskas med ett djur bett : råd från ett djur kontrolltjänstemannen