Guide för hem luftfilter

Guide för hem luftfilter

Enligt Naturvårdsverket är luftföroreningar inomhus en av de fem största riskerna för miljö och hälsa . Även utomhus ventilation rekommenderas som det främsta sättet att minska föroreningar inomhus , är en inomhusluft Filterskydd också användbart för att ta bort oönskade partiklar . Här är några saker att tänka på när du väljer ett filter , samt några tips för att vårda ett befintligt filter ordentligt

luftföroreningar

Det finns två huvudtyper av föroreningar hem luft : partikel-och gasform . Skillnaden ligger i storleken på partiklarna. Partikelformiga föroreningar som sällskapsdjur ilska, damm , mögel och bakterier är generellt tillräckligt stora för att fångas av en traditionell filter . Gasformiga föroreningar som rök , gas emanations spis och ångor från färg eller rengöringsmedel är svårare att fånga och kan kräva en mer specialiserad filter . När du väljer ett luftfilter lösning är det nödvändigt att tänka på vilka typer av föroreningar som du försöker ta bort. Nedan följer några alternativ , liksom vilka typer av föroreningar de har möjlighet att ta bort .

partiklar borttagning

Particulate-ta bort filter är antingen mekanisk eller elektronisk. Mekaniska filter består av skivor av fiber som vanligtvis är fasta i ditt hem ventilationssystem. Mekaniska filter är klassade att använda lägsta värdet effektivitet rapportering ( MERV ) systemet . MERV 1-4 filter är vanligast , och de filter bara stora partiklar som kan skada ventilationssystemet. Hög effektivitet, eller HEPA -filter , har en MERV av 17-20 . Dessa filter fångar mycket fina luftburna partiklar , men kräver specialiserade respiratorer som kan behöva installeras professionellt . Enligt EPA , mid -range mekaniska filter med en MERV av 7-13 är nästan lika effektiva som HEPA-filter och låta tystare drift och större luftflöde .

Elektroniska luftfilter vanligen separat från ditt hem ventilation . Dessa produkter använder elektrostatisk attraktion för att fånga partiklar på metallplattor i enheten . Denna typ av renare kan fälla mycket små partiklar , men kan vara mindre effektiva för att avlägsna stora partiklar som husdjur ilska och damm . Dessutom kan vissa modeller producerar höga halter av ozon , som EPA har identifierat som en lunga irriterande .

gasavlägsning

gasfas filter utnyttja specialiserade kemiska reaktioner för att ta bort vissa gaser från luften . Dessa filter används vanligen i kombination med mekaniska eller annan gas filter i ventilationssystemet. Eftersom gas -filter är utformade för att fånga specifika typer av gas , är de vanligen i industriella miljöer för att fånga tillverkning biprodukter , och i de flesta fall inte är praktiskt för hemmabruk .

föroreningar Destruction

föroreningar förstörs filter används ultraviolett ( UV ) ljus för att förstöra vissa typer av föroreningar . Bakteriedödande ultraviolett strålning (UVGI ) rengöringsmedel förstöra partiklar i ventilationsanläggningen själv , och bör användas i kombination med ett filter för att fånga luftburna partiklar. Fotokatalytiska oxidation ( PCO ) rengöringsmedel förstöra gasformiga föroreningar , men har ingen effekt på partiklar . Slutligen Ozongeneratorer , smittar medan påstås kunna förstöra ett brett utbud av luft , inte har visat sig effektiva och godkända av EPA som hälsovådligt . Ozon skapar apparater inte kan rekommenderas för bostadsändamål.

Slutsats

Medan luftrenarna är användbara för att minska effekterna av luftföroreningar i hemmet , kan de inte förbättra redan existerande hygienkrav som kronisk astma eller allergier . Inget filter kan ta bort 100 procent av inomhusföroreningar , och det är i allmänhet bättre att bli av med källan till problemet snarare än filter dess konsekvenser.


Relaterade artiklar


hur man kan anpassa luftkonditionering i ditt hem
hur man ansluter ett hem generator till ett hus
hemlagad monter lack spray
vilken storlek generator behöver du ett hem ?
billiga hemmagjord grill
tankless hem varmvattenberedare jämfört med konventionella
information om hem generatorer
hem luftkonditionering råd
hemgjord deicer för en parabolantenn
Guide för hem luftfilter