luftrenare vs joniseraren

luftrenare vs joniseraren

Enkelt uttryckt , luftrenare ren inomhusluft av oönskade partiklar . Människor som har allergier eller är extremt känsliga för små mängder av damm av andra skäl köper dessa renare bidra till att höja deras komfort eller förhindrar en allergisk attack . Det finns flera olika typer av renare tillgängliga, men två av de vanligaste är de vanliga filter-baserade typer och jonisatorer

reningsverk <. /h2 > Den traditionella , filter luftrenare använder ett mikrofilter för att avlägsna luft partiklar . Detta filter är ett fysiskt hinder av tyg eller annat material som tillåter luft att passera, men inte luftburna partiklar. Den mest effektiva versionen är HEPA -filter som tar bort nästan alla partiklar i luften .En luft jonisator försöker också att ta bort damm från luften , men det använder en annan metod . En jonisator skapar en elektrisk impuls som sänder i luften . Denna impuls kortfattat avgifter i närheten partiklar . Systemet använder metallplattor eller andra ytor att locka till sig dessa partiklar , vilket tvingar dem att bli bifogas som de passerar genom . Användaren städar sedan plattorna att ta bort smuts .

Kostnader

reningsverk och jonisator kostnaderna förblir relativt lika . Under 2010 tenderade purifiers att kosta runt $ 200, men priserna kan gå upp till $ 600 eller mer . Jonisatorer följde samma trend , även de dyraste tenderade jonisatorer tillverkas i som ett komplement inom filter-baserade purifiers . För luft purifers , filter måste bytas regelbundet , vilket innebär en pågående , extra kostnad , men jonisatorer inte använder filter och sällan behöver deras metallplattor helt ersättas .

Effektivitet

Traditionella luftrenare är nästan alltid rena luften mer effektivt än jonisatorer . Tekniken de använder är år gammal och forskare har visat sig vara effektivt . Medan du laddar luft kan bidra till att undanröja ett visst antal partiklar , andra partiklar fly och fortsätter att flyta på . Med ett effektivt filter som en HEPA är RENARE effektivitet extremt hög , och även jonisatorer ibland använda en traditionell mikrofilter förutom Antielektrostatbehandling .

Säkerhet

Joniseringsapparater skicka en elektrisk laddning i alla partiklar i luften , inbegripet luften. Denna avgift joniserar syre partiklar också skapa ozon . Ozon är en gas som ibland används för rening , men det är extremt frätande och bör inte inandas av människor i alla belopp . Även i låga halter , irriterar ozon i lungorna och kan göra astma och liknande tillstånd värre . Även om ozon inte kan filtreras bort med vanliga luftrenare , med jonisatorer djupt inom ventiler kan minska eventuella problem. Sammantaget jonisatorer är farligare än enkelt filter-baserade luftrenare , som inte är farliga för människor .

Underhåll

Medan hon tvättar en jonisator tallrik i stället för att ersätta det är bekvämt och enkelt på plånboken , det finns mer än en typ av jonisator . Vissa typer sända ett långtgående signal till dammpartiklar , åtala dem där de är och får dem att hålla sig till närliggande ytor . Som ett resultat kan husägare upptäcker att de har smutsiga väggar , i synnerhet nära ventiler , som kräver extra rengöring. Villaägare måste byta filter luftrenare när de blir igensatta , vanligtvis några veckor till flera månader ( varierar men under 2010 , var $ 50 till $ 100 en typisk intervall ) , och det finns inga problem med smuts bindning till väggar .


Relaterade artiklar


hur man rensar en Bosch slang diskmaskin avlopp
hur reparera en säl kylskåpsdörren
amiral tvättmaskin felsökning
hur man kan blockera & unblock nummer från en hemtelefon
felsökningsguide för en Kenmore bricka 500 -serien
felsökning av en diskmaskin luftspalt
hur man byter en MAYTAG arm diskmaskin tvätt
kungliga klocka instruktioner
specifikationer för MAYTAG umc5200bas
Felsökning bärbara diskmaskiner